Vesayet hakkında önemli sorular ve yanıtları:
Türlü nedenlerle medeni haklarını kullanma yetisini kaybetmiş olan kişilere haklarını korumak üzere bir “vasi”‘nin tayin edilmesi anlamında kullanılan hukuki bir terimdir.
İşlem ilgili mahkeme kararı ile bilirkişi raporu sonrası uygulamaya girer. İlgili kişinin yakınları, hekimler ve bazı resmi çalışanlar bu işlemin yapılması için mahkemeye başvurma ve işlemleri takip etme hakkına sahiptir.
En yakın teşekküllü bir sağlık kuruluşuna müracaat sonrası düzenlenecek sağlık kurulu raporu ilişikte sunularak vasi isteğiyle mahkemeye başvurulması işlemin çabuklaşmasına yardımcı olur.
Mahkemenin tayin ettiği her kişi (tüzel kişiler, dernek vb. dahil) vasi olabilir. Türkiye’deki mahkemeler genellikle kişinin birinci derecedeki yakınlarını veya avukatlarını vasi tayin etmeyi tercih eder.
Hayır. Hakları ve mal varlığı bir başkası tarafından onun yararına korunur. Tapular ve banka hesapları halen kişiye ait gözükmektedir.
Tıbbi durum devam ettiği müddetçe devam eder. Hastalığın düzelmesi halinde vesayet kararı kaldırılabilir.
Teorik olarak evet. Ancak mahkeme her türlü işlemi düzenli aralıklarla takip ettiği ve denetlediği, üstelik gayrimenkul alıp satma gibi büyük işlemler ancak mahkemenin izni ile yapılabildiği için pratikte bunun yapılabilmesi çok güçtür.
Kaynak: Alzheimer Vakfı
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz.
Yazar:
Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil
Güncellenme Tarihi: 26.02.20024