Halk arasında “Karabasan” olarak da bilinen
“Uyku Felci” yani uyku paralizisi uyku başlangıcında veya
uyanma dönemine girildiğinde istemli olarak hareket edememe olarak
tanımlanabilir.
Uyku başlıca iki dönemden oluşur:
REM uykusu ve nonREM uykusu .Rem uykusu sırasında kas tonusu azalır.Yani kaslarımız gevşer,böylece uyku sırasında bedenimiz fazla hareket edemez.Uyku felci durumunda ise beyin REM durumundan tamamen uyanık duruma geçse de beden hareketsizliğinin devam etmesi durumudur. beyin REM durumundan tamamen uyanık duruma geçse de beden hareketsizliğinin devam etmesi durumunda oluşur.yani kişi REM uykusu bitmeden uyanır. Bu durum, kişinin bilincinin tamamen açık olmasına rağmen hareket edememesine sebep olur.
Uyku felcinin başlıca belirtisi uyanma öncesi veya uyuma öncesi görülen kısmı veya geçici iskelet kası felcidir. Diğer bir deyişle, bir kişinin uykuya dalarken veya uyanırken hareket edememesi veya konuşamaması hissidir. Uyku felci ile birlikte korkutucu düşünce ve hayal görme olabilir.bu bir ila iki dakika sürebilir. Uyku felci yaşayan insanların göğsünde baskı veya boğulma hissi oluşabilir.Bu nedenle halk arasında “karabasan” adını almıştır.Uyku felcinin tedavisinde en önemli nokta altta yatan nedenlerin belirlenmesi ve tedavinin bu şekilde planlanmasıdır.Uykusuzluk,stres,kullanılan bazı ilaçlar ve vitamin eksiklikleri uyku apnesi,uyku felcine neden olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu ve panik bozukluğu,anksiyete ve depresyon rahatsızlığı olanlarda uyku felci daha yaygındır.
2011’de Pensilvanya Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, genel nüfusun yüzde 7,6’sı uyku felci ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Tek sefer uyku felci sorunu yaşayan kişilerin hemen doktora başvurması gerekmez,Ancak tekrarlayan uyku felci sorunu yaşıyorsanız, tıbbi destek almanız önerilir.Aile hekiminiz ilk destek biriminizdir.