Panik Atak:
“Her seferinde öleceğimi zannediyorum. Kalbim yerinden çıkacakmış gibi oluyor, hiçbir şey düşünemiyorum, aklımı kaybetmişim gibi geliyor. Defalarca acil servise gittim, bir sürü tetkik yapıldı, ‘sende bir şey yok’ dediler, evdekiler de bende bıktı.”
“Gideceğim yol üzerindeki bütün hastanelerin adreslerini yanımda taşıyorum. Uzun zamandır otobüs, tren ve vapura binmedim.”
“Yıllardır şehirlerarası seyahat edemiyorum. Yanımda eşim olmadan bakkala bile gidemiyorum.”
“Eskiden, hiç olmazsa evde yalnız başıma kalabiliyordum.”
Tekrarlayan ve aniden ortaya çıkabilen panik atakların varlığı Panik Bozukluğu’nun temel özelliğidir. Kişide, panik atak sırasında öleceği, inme veya kalp krizi geçireceği veya delireceği gibi korkular oluşur. Yalnızca bir kez panik atağı geçirilse bile başka atakların olabileceğine ilişkin sürekli bir endişe varsa ve bu nedenle belirli ortam ve yerlerde bulunmaktan kaçınılıyorsa Beklenti Anksiyetesi düşünülmelidir.
Panik atağı, aşağıdaki bulguların en az dördünü içeren, aniden ortaya çıkan ve genellikle 5-10 dakika gibi bir sürede geçen yoğun bir korku ve endişe halidir. Panik ataklar tehlikesizdir; ancak kişi gerçek bir ölüm korkusu olarak yaşar.
Çarpıntı veya kalp atım hızında artış
Terleme,titreme
Bulantı, kusma, sık idrar ve karın ağrısı
Nefes darlığı yada boğuluyormuş hissi
Göğüs ağrısı yada göğüste sıkıntı hissi
Baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılacakmış gibi olma
Gerçek dışı gibi bir dünya algılama yada kendi bedeninde gerçek dışı özellikler hissetme (ellerim büyüdü gibi)
Kontrolünü yitirme veya aklını kaybetme korkusu
Ölüm korkusu
Uyuşma ve karıncalanma
Üşüme, ürperme yada ateş basması hisleri
“Bu belirtileri hissediyorum, korktuğum zaman bende de oluyor”
Evet, bu cümleyi hepimiz kurabiliriz. Bir tehlike karşısında vücudumuzun alarma sistemi devreye girer ve bu ruhsal ve bedensel belirtileri hissederiz. Bu, her canlıda olan ve olması gereken bir şeydir. Panik atağının gerçek bir korkudan farkı, gerçek bir tehdit veya tehlike yokken ortaya çıkmasıdır. Panik bozukluk hastaları bu duruma anlam veremez. Kalp krizi geçirdiğini yada aklını kaybettiğini düşünebilir. Genel olarak bu bir “kontrolümü kaybediyorum” korkusudur.
Panik Atağı Bir Hastalık mıdır?
Panik atağı tek başına bir hastalık değildir; ancak tekrarlayan panik atakları ve bu atakların tekrarlanacağı yönünde yoğun endişe, ataklar sırasında kötü bir şey olacağı kaygısı(kalp krizi, delirme vb.) veya davranış değişiklikleri (kaçınma davranışı) varsa Panik Bozukluğu teşhisi düşünülmelidir.
Kaçınma Ne Demektir?
Panik atakların tekrarlanacağı ve yardım bulunamayacağı kaygısıyla hastalar belirli ortam veya yerlere yalnız başına gidemez, bu ortamlarda kalamazlar. Bu “beklenti anksiyetesi” denen durumdur. Hasta tek başına seyahat etmekten, alışverişe gitmekten, araba kullanmaktan; kısacası daha önce sorunsuz yapabildiği pek çok durum ve işlerden kaçınır. Hayata katılamaz.
Panik Bozukluğu Ne Kadar Yaygındır, Ne Zaman Başlar?
Panik Bozukluğu sık görülen bir hastalıktır. Yaşam boyu yaygınlığı %1,5 ,le %3,5 arasındadır. Bu Balıkesir genelinde 15-35 bin arasında hasta demektir. Hastalığın başlamasında ve şiddetlenmesinde genellikle stres faktörleri ve tedavinin iyi izlenmemesi rol oynar.
Panik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açabilir?
Panik Bozukluğu, yol açtığı yoğun endişelilik hali nedeniyle yaşam kalitesini olumsuz derecede etkiler. Kaçınma davranışları nedeniyle olağan günlük ev mesleki yaşantıyı bozar.
Panik Bozukluğu hastaları hastanelere ve acil servislere daha fazla başvururlar. Sakinleşmek için alkol ve madde kullanımına yönelebilirler. Kaçınma davranışları nedeniyle ekonomik olarak olumsuz etkilenirler ve başkalarına bağımlı hale gelebilirler. Ayrıca Panik Bozukluğu’na depresyon sıklıkla eşlik edebilmektedir.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz.