Birçoğumuz sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğumuza inanmak isterken, ev eşyalarında bulunabilecek zararlı kimyasallar hakkında yeterli bilgiye sahip olamayabiliyoruz. Uzmanlara göre;
Yeni halılar:
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, duvardan duvara halı döşenmesi işlemini takiben 72 saat içerisinde evin hava kalitesi bozulmakta halının kumaş liflerinde bulunan birçok organik bileşik havaya salınmaktadır. Bu zehirler Asetaldehit, Benzen, Formaldehit, Toluen ve diğer tehlikeli toksinleri içerebilir. Uzmanlar halı döşeme işleminin sonrasında 72 saat boyunca evde bulunulmaması veya evin iyi bir şekilde havalandırılmasını önermektedir.
Yatak koruyucuları:
Temizlik malzemeleri kadar güçlü bir kokusu olmayan, yatak şiltelerinden yangına dayanıklı türler, kokusuz kimyasallar içerebilmektedir. Bu maddeler Yatağın alev almasını önlemeye yardımcı olurlar, ancak sağlığımız için zararlı yan etkileri vardır.
Kuru temizlemeden gelmiş eşyalar:
New York’taki Aiken Tıp Fakültesinde çevre sağlığı profesörü olan Dr. Lois Claudio, “Kuru temizleme sırasında Trikloretilen adlı bir malzeme kullanıyorlar” diyor. Kuru temizlemeden yeni gelmiş eşyaların havalandırılmasını öneren uzmanlar, eşyaların taşındığı plastik torbalarında dışarıda açılmasını öneriyor.
Oda parfümleri ve kokulu mumlar:
Toksinleri Hayatınızdan Çıkarma ve Evinize Sağlık Getirme Kılavuzu” kitabının yazarı Christine Dimmick oda parfümlerinin çoğunda zararlı kimyasal maddeler olduğunu ve pencereler kapalı iken sıkılacak oda spreylerinin zararlı olabileceğini belirtiyor.
Toz:
2023 yılında yayınlanan bir çalışmada evimizdeki tozun aslında çok sayıda toksin içerdiği görülmüştür. Uzmanlar evin sık sık süpürülmesinin ve kendinizin hazırlayacağı doğal temizlik malzemelerinin kullanımının bu zararları azaltacağını belirtiyor.
Ayakkabılar:
Maple Holistics şirketinin sağlık uzmanı Caleb Beck’e göre Ayakkabılarınızın tabanındaki bakterilerin yaklaşık% 90’ı evinizdeki zemine taşınıyor.Ayakkabılar ile eve girildiği zaman ayakkabının tabanlarında toplanan bakterileri zemine dağıtıyor ve sonrasında toz ile doğrudan solunum sistemine girebiliyorlar.
Bazı güzellik ürünleri:
Oje, şampuan, tıraş kremi ve hatta bazı bebek sabunlarının içerisinde formaldehit adı verilen kimyasal madde bulunabilmektedir. Bu madde güzellik ürünlerinde, ürünün bozulmaması amacı ile bulunabilir.
Diş macunu:
Formaldehit dışında, kullandığımız bazı güzellik ürünlerine gizlice giren başka toksinler de var. Bunlardan biri Dioksin. Bu malzeme diş macununda bulunabilir. Tonia, polioksietilen ve ETH harfleriyle biten veya Myreth, Laureth, Oleth, vb.isimlerle ürünün içinde bulunabilen Dioksinin karaciğere, böbreklere ve solunum sistemine zarar verebiliyor.
Rutubetli duvarlar:
Küf sporları alerjilere ve otoimmün hastalıklara neden olur. Uzmanlara göre banyo gibi nemli odaların havalandırılması ve küf oluşumunun engellenmesi gerekiyor.
Klima:
Hava sıcaklıklarının artmaya başladığı bugünlerde klimalar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Özellikle yüksek ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi şikayetleri tetikleyen klima bakterileri öldürücü olabiliyor. Uzmanlar klimaların düzenli ve sık olarak, uygun yöntemlerle temizlenmesi ve klima açıldığında camların bir süre açık kalıp ortamin havalandırılmasını öneriyor.
Kaynak:
https://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=33044
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen ayrıntılı bilgi, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.