Kötü Karne ve Doğru Yaklaşım

Karne döneminin yaklaştığı bu günlerde hem anne babaların hemde çocukların stresi yoğun bir şekilde yaşadıklarını görmekteyiz. Aileler çocukları başarılı yada başarısız olsun, onlara karşı bazen aşırı davranışlar sergileyebiliyor. Karnelerindeki zayıflardan korkan yada ailelerin yüksek beklentileri nedeni ile kendisini yeterince başarılı bulmayan çocuklar bazen kendilerine zarar verecek davranışlarda dahi bulunabiliyor.

Karne notları çocuğun akademik başarısını ölçmeden ziyade aileler için önemli bir geri bildirim özelliği taşır. Karne ile birlikte veliler de eğitim dönemi içinde verdikleri emeklerin, çocuğun eğitim ve öğretiminin gelişmesine yönelik uyguladıkları yöntemlerin ne derece etkili olduğu konusunda fikir edinmiş olurlar. Karne yol göstericidir. Başarısızlıktan sadece çocuğun sorumlu tutulması doğru bir bakış açısı değildir. Eğitim sisteminin, öğretmenlerin ve anne babaların da çocukların okul başarıları üzerinde önemli etkileri olduğu unutulmamalıdır.

 

Çocuğun okuldaki durumunu yakından izleyen anne baba için karne sürpriz değildir. Gelen olumsuz sonuçlar için aşırıya kaçan cezalar, başkaları ile kıyaslamalar, rencide edici söylemler, fiziksel şiddet uygulamak, tehdit etmek gibi olumsuz tutumlar çözüm sağlamaktan çok sorunun büyümesine çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimine zarar vermemize neden olur. Kaygı bozuklukları, depresyon, somatizasyon bozuklukları (tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel/bedensel belirtilerin bulunduğu psikiyatrik bir hastalık), davranış sorunları ile çocuğun kendine zarar verici girişimlerde bulunmasına neden olabilir.

Nasıl davranmalı?

Çocuğunuzun aile, eğitim ve sosyal hayatını aksatan davranış ve tutumları varsa hiç vakit kaybetmeden uzmandan danışmanlık yardımı almalısınız. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çözümlenemeyen psikolojik sorunların ihmal edilmesi yetişkinlikte birçok problemin kaynağı olabilmektedir.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz. 

 

Translate »