Keton diyeti ve Alzheimer (yeni bir araştırma)

YAPILAN YENİ BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE KETONDAN ZENGİN BESLENME ALZHEİMER HASTALIĞI İLE SAVAŞMANIN YOLLARINDAN BİRİ OLABİLİR.

Alzheimer hastalığı ilerleyici hafıza kaybı tablosuyla karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır. Öz bakım becerilerinde, bilişsel işlevlerinde yetersizlikler görülmektedir. Beyin hücrelerimiz tamamen fonksiyonel olmalarını sağlayacak yeterli enerji üretememeye başlarlar. Araştırmacılar tarafından SIRT3* adı verilen ve mitokondride bulunan enzimin, enerji kaybına karşı fare beynini koruyabilecek etkiler üretebileceği keşfedilmişti. Farelerle yapılan bu araştırmalarda SIRT3 üretmeyen fare denekler, nörodejenerasyon (sinir hücrelerinin ölmesi veya yıkılması) ve epileptik nöbetlere yol açan nörotoksinlere maruz kaldıklarında, strese çok daha duyarlı hale geldikleri gözlenmişti. Tekerlekte koşma egzersizi, sinir hücrelerindeki SIRT3 seviyesini artırdı ve dejenerasyona karşı koruma sağladı. Enzimin düşük seviyelerde olması koruma durumunun oluşmasına engel oldu.

Yapılan yeni bir araştırmada düşük SIRT3 seviyesine sahip farelerin, standart Alzheimer hastalık modeli ve kontrol farelerinden alınan farelere kıyasla çok daha yüksek bir ölüm oranı, daha şiddetli nöbetlere maruz kaldığı görüldü. SIRT3 seviyeleri düşük bu fareler keton bakımından zengin beslendiklerinde nöbetlerin şiddetinin azaldığı, daha seyrek nöbet geçirdikleri ve ölüm oranlarının düştüğü gözlemlendi. Diyet ayrıca farelerde SIRT3 seviyelerini de arttırdı.

Bu araştırmaya göre keton tüketimi ile SIRT3 seviyelerini artırmak, internöronları korumanın ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini geciktirmenin bir yolu olabilir.

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

 

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/191209131948.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fhealth_medicine%2Fhealthy_aging+%28Healthy+Aging+News+–+ScienceDaily%29

Translate »