Fortnite Oyunu ve Bağımlılık

Türkiye’de de yaygın olarak oynanan  oyununu kokain etkilerine benzeten Kanadalı aileler, gençlerin beynine kimyasal dopamin salgıladığını ve çocuklarının böylece oyuna bağımlı hale geldiklerini ileri sürerek oyun yayıncısına karşı toplu dava açtı.

Diğer yandan Calex Legal avukatlık bürosu, dünya çapında çocuklarının Fortnite’a bağımlı olduğunu düşünen ebeveynlere hukuki işlemlere başvurmaları için çağrı yaptı. Fortnite Battle Royale oyunu bir yılda, dünya çapında 125 milyondan fazla kullanıcı tarafından oynandı. Söz konusu oyun için uluslararası turnuvalar ve yarışmalar düzenleniyor ve oyun yaşları 7 ila 70 arasında değişen bireyler tarafından oynanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mayıs 2023’da oyun bağımlılığını resmen ‘hastalık’ olarak tanımladı ve video oyunu bağımlılığını uluslararası hastalıklar kategorisine ekledi.

Calex Legal avukatlık bürosu, video oyunu yayıncısı Epic Games’in, oyunun olabildiğince bağımlılık yapması için ‘kasten’ bu oyunu geliştirdiğini vurguladı. Kanada merkezli hukuk firması Calex Légal’den Alessandra Esposito Chartrand’e göre Epic Games, Fortnite’ı yaratırken birçok psikolog işe aldı ve oyunun en yüksek düzeyde bağımlılık yaratması için çalışmalar yürüttü.

Kanadalı avukatlar, Fortnite geliştirici firmasının “kollu kumar makinesi” ile aynı taktiği uygulayarak oyuncuların bilgilerini topladığını; böylece bir sonraki aşamada neye ihtiyacı olduklarını belirlediklerini dile getirdi. Davada bazı “Fortnite” oyuncularının “yemek yemediğini ya da duş almadığını ve artık sosyalleşmediklerini” belirtildi.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize başvurunuz.

Kaynak:

https://futurism.com/the-byte/lawsuit-fortnite-addictive-cocaine

https://www.cnet.com/news/lawsuit-accuses-fortnite-maker-of-designing-game-to-be-addictive/

Yazar:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil

Güncellenme Tarihi: 26.02.20024

Translate »