Diş Eti Hastalıkları Alzheimer Hastalığına Neden Olur mu ?

Bergen Üniversitesi (UIB) Broegelmanns Araştırma Laboratuvarı araştırmacısı Piotr Mydel, Diş eti iltihabına neden olan bakterilerin, alzheimerlı hastaların beyninde de bulunduğunu gösteren DNA bazlı kanıtlar bulduklarını, bu bakterilerin beyindeki sinir hücrelerini tahrip eden bir protein ürettiklerini ve hafıza kaybına ve nihayetinde alzheimer’a yol açabileceğini belirtiyor. Bakteri ayrıca amiloid beta üretimini de artırarak amiloid plaklara yol açıyor. Alzheimer hastalarının beyninde bu plaklara rastlanıyor.

Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma, alzheimer teşhisi konmuş veya bu hastalıktan şüphelenilen canlı veya ölmüş hastalardan (53 kişi )alınan beyin dokusu, omurilik sıvısı ve tükürük örneklerinin incelenmesine dayalı. Kronik diş eti iltihabına yol açan Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin alzheimer hastalarının beyninde de görüldüğünü (%96 oranla) ortaya koyan çalışma, Alzheimer’ı da içeren demans hastaları için yeni tedavi yöntemleri geliştirebilmesini sağlayabilir. Araştırmalar devam ederken, Mydel ; ailesinde alzheimer hastalığı olan bireylerin veya diş eti sorunları yaşayan hastaların düzenli olarak diş hekimi kontrollerini yaptırmalarını ve ağız hijyenlerine doktorlarının önerdiği biçimde dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

 

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/190603102549.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fhealth_medicine%2Fhealthy_aging+%28Healthy+Aging+News+–+ScienceDaily%29

Bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize danışınız.

 

Translate »