Demanslı Kişiyi Anlamak ve Ona Saygı Göstermek

health_alzheimer

Eğer demanslı bir kişiye bakıyorsanız bunu ne kadar az anlıyor gibi görünseler de onlara her zaman saygın, itibarlı ve bağımsız bir kişi gibi davranıldığından emin olmalısınız.

 

Zihinsel yetenekleri azalmakta olan demanslı kişi kendisini korunmasız hissedecek, rahatlatılmaya ve destek görmeye ihtiyaç duyacaktır. Etrafındaki kişilerin onların kişiliklerini ve değerli oldukları duygusunu korumalarına yardımcı olmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları önemlidir. Şunları hatırlamaları gerekir:

 

Demanslı kişilerin bakımını üstlenmiş kişilerin onların yeteneklerini, ilgilerini ve tercihlerini oldukları gibi göz önünde bulundurması gerekir ve bunların demans ilerledikçe değişebileceğini düşünmelidir. Bunları esnek ve duyarlı bir şekilde karşılamalıdırlar.

 

Geçmiş hakkında bilgi

Kişinin bugünü hakkında olduğu kadar geçmişi hakkında da ne kadar bilgi verebilirseniz diğerlerinin onu sadece demanslı bir kişiden ziyade kendi başına bir birey olarak görmeleri daha kolay olacaktır. O zaman sohbet konusu yaratma veya kişinin hoşlanabileceği etkinlikler önerme konusunda kendilerini daha güvenli hissedebilirler. Başkalarına şunları hatırlatmalısınız:

 

Doğru isim

Kimlik duygumuz, bilinen ismimiz veya isimlerimizle yakından ilgilidir. Başkalarının demanslı kişiye algılayabileceği ve tercih ettiği isimlerle hitap ettiklerinden emin olmak önemlidir.

Hitaplarda kendine özgü saygı gösterme kelimelerine sahip bir kültürel altyapıya sahip olabilirsiniz. Eğer öyleyse bunu, farklı bir kültürden gelen ve demanslı kişiyle iletişim kuran insanlara doğru ismi ve nezaket sıfatını kullanmaları için açıkça anlattığınızdan emin olun.

 

Kültür ve din

Hastaya bakan kişinin saygılı davranması için, az da olsa ilgili kültürel veya dini gelenekler veya inançlar konusundaki detayları bildiğinden emin olun. Bunlar örneğin yemek, giyim alışkanlıkları ve mücevher kullanımından soyunma, saç tarama, yıkanma veya tuvalete çıkma alışkanlıklarına kadar uzanabilir. Bazı kültürler için doğal kabul edilen dokunma biçimleri diğerleri için saygısızlık kabul edilebilir. Dua ve bayram gibi dini gelenekler kadar diğer gelenekleri de açıklamanız gerekebilir.

 

Yetişkin gibi davranmak

Kişinin demansı ne kadar ilerlemiş olursa olsun herkesin ona bir yetişkin gibi ve nazik davranmaya devam etmesi önemlidir.

 

 

Yeteneklere odaklanmak

Küçük düşürücü olabileceği için kişinin başarısız olacağı durumlardan kaçınmasına yardım edin. Hala yapabildikleri işler ve hoşlandıkları etkinlikler arayın.

 

Mahremiyetine saygı göstermek

Kişinin mahremiyet hakkına saygı gösterildiğinden emin olmaya çalışın.

 

Seçenek sunmak

Demanslı kişinin kendisini ilgilendiren konularda bilgilendirilmesi ve fikrinin alınması önemlidir. Aynı zamanda onlara, uygun seçimleri yapmaları için her fırsat sunulmalıdır.

 

Duyguları ifade etmek

Demanslı kişiler zaman zaman üzgün veya tedirgin olurlar. Kendilerinin bakımını üstlenen kişilerden görmezden gelme veya neşelendirmeye çalışmadan ziyade hissettiklerini anlamalarını ve destek vermek için zaman yaratmalarını isteme hakları vardır.

Erken dönemlerde kişiler kaygıları ve yaşadıkları problemler hakkında konuşmak isteyebilirler. Diğerlerinin ne kadar acı verici de olsalar bu endişeleri bir kenara atmak yerine dinlemeleri ve onların yanlarında olduklarını göstermeleri önemlidir.

 

Kendini değerli hissetmek

Demanslı kişi saygı gösterildiğini ve geçmişte oldukları insana olduğu kadar bugün oldukları insana da değer verildiğini hissetmek ister. Bakımı üstlenen kişinin şunları yapması yardımcı olur:

Alzheimer derneğinin içeriklerinden derlenmiştir. Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz. 

Yazar:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil

Güncellenme Tarihi: 26.02.20024

Translate »