COVİD 19 AŞILARI VE 65 YAŞ ÜSTÜ FELÇ RİSKİ ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR MI?

65 yaş veya daha yaşlı olan kişiler için COVID-19 aşılarının yol açtığı felç riski hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak, aşıların klinik çalışmaları sırasında 65 yaş veya daha yaşlı kişilerde de güvenli olduğu ve yan etkilerin genellikle hafif ve geçici olduğu bildirilmiştir. Ayrıca, 65 yaş veya daha yaşlı kişiler COVID-19’un en yüksek mortalite oranlarını gösteren risk grubu olduğu için aşı bu yaş grubu için önemlidir.

Geçtiğimiz günlerde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ortak bir haber bülteninde aşı veri tabanında bir ön Covid-19 aşısı “güvenlik sinyalinin” tanımlandığını ve 65 yaş ve üstü ve 2 doz aşı olan kişilerde akut iskemik inme riski oluşturup oluşturmadığını araştırıldığını açıkladı. Bu da akıllara aşılar 65 yaş üstü bireylerde felce mi neden oluyor? Sorusunu akıllara getirdi.

Yapılan açıklamada araştırmacılar;  Neredeyse gerçek zamanlı bir gözetim sistemi”  olan  Vaccine Safety Datalinkinden alınan sinyalin gerçek bir klinik riski temsil etmediği (VSD)  ,CDC ve FDA tarafından sağlanan Aşı Olumsuz Olay Raporlama Sistemi (VAERS) veya aşıların reaksiyonlarını izleyen diğer kurumlar tarafından Pfizer iki değerlikli aşısına bağlı daha yüksek felç olasılığı bulunmadığını, Modera çift değerlikli aşı ile felçlerle ilgili herhangi bir güvenlik sorunu tespit edilmediğini bildirdi.

DÜNYADAN HABERLER

Bir CDC yetkilisine atıfta bulunan CNN, İKİ DOZ Pfizer COVİD 19 AŞISI YAPILAN, yaklaşık 550.000 yaşlının VSD tarafından takip edildiğini ve bunlardan 130’unun aşı olduktan sonraki üç hafta içinde felç geçirdiğini bildirdi. CNN, bu 130 kişiden hiçbirinin ölmediğini söyledi. 

Pfizer ve BioNTech ortak bir bildiride şunları söyledi: “Ne Pfizer ve BioNTech ne de CDC veya FDA, ABD’de ve küresel olarak çok sayıda diğer izleme sistemlerinde benzer bulgular gözlemlemedi ve iskemik inmenin kullanımıyla ilişkili olduğu sonucuna varmak için hiçbir kanıt yok”

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize danışınız.

Yazar:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil

Güncellenme Tarihi: 26.02.20024

https://www.medscape.com/viewarticle/987016?src=WNL_trdalrt_pos1_ous_230118&uac=397830MY&impID=5094172

 

Translate »