İnsanların en temel ihtiyaçlarından birisi kuşkusuz ki anlaşılma isteğidir. Bir insanın kalbinden, ruhundan geçen duygu durumlarının bir kişi tarafından anlaşılması en büyük arzudur. Empati ötekinin neler deneyimlediğini, o kișinin düșünce çerçevesi içinde değerlendirerek duygusal olarak anlama ve ötekinin duygularını özümseyebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Empatinin biyolojik göstergelerine ilişkin en önemli gelişmeler ayna nöronların keşfi ile başlamıştır. Ayna nöronlar, temel olarak karşımızdakinin duygularını anlamaya, düşüncelerini ve davranışlarını kestirebilmeye, insanların kompleks davranışlarını taklit edebilmeye ve yorumlamaya yarayan özel nöronlardır. Nöronlarımız ve biz gezegendeki diğer tüm insanların nöronlarıyla karşılıklı etkileşim içindeyiz.
Amerikan Newsweek dergisinde yayımlanan araştırmada, botoks yaptırmanın başka insanların duygularını anlama yeteneğini azalttığı ortaya kondu.
Alın çizgilerine botoks yaptırmayı planlayan 40 gönüllüden öfke, mutluluk, üzüntü gibi bazı duygular uyandıracak bildirimleri okumaları isteniyor. Her cümle okunduktan sonra, gönüllülere, bu cümleyi iyi anladıklarında önlerindeki düğmeye basmaları söylendi. Botoks yapıldıktan iki hafta sonra benzer cümleler gönüllülere okutuldu.
Mutluluk uyandıran cümleyi okuyan katılımcılar düğmeye basmak için hiç vakit kaybetmedi. Ancak öfke veya üzüntü uyandıran cümleleri okuyan kişilerin cümleyi okuma ve anlamaya daha fazla vakit harcadığı görüldü. Dolayısıyla bu duyguların hissedilmesi de gecikti.
Botoks kullanıcılarının duygularının anlaşılmasının zor olduğunu bilinen bir durum. Bu noktada asıl sürpriz, aynı donuk kasların, onların başkalarını da anlamasını zorlaştırması.
Yüz kaslarımız ne hissettiğimizi yansıtır. Nöral mekanizmalarımız ise bu durumdan yararlanır ve karşımızdaki kişinin yüz kaslarını otomatik olarak taklit ederek karşımızdaki kişinin hissetmekte olduğu duyguları daha hızlı şekilde anlamamızı sağlar. Botoksun empati duygusunda yarattığı etki bu aşamada gerçekleşir. Botoks hiçbir zaman kan-beyin çizgisinden geçemez, dolayısıyla duygular üzerindeki etkileri yüz kaslarını kısıtlamasından ötürü gerçekleşir.
Fransız “Le Nouvel Observateur” dergisinde de yayımlanan araştırmanın, botoksun duygusal içeriği yorumlama becerisini etkilediğini gösteren ilk araştırma olduğu belirtildi.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize başvurunuz.
Kaynak:
https://www.nytimes.com/2011/06/19/fashion/botox-reduces-the-ability-to-empathize-study-says.html
https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/may/22/botox-silences-womens-faces-empathy
Yazar:
Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil
Güncellenme Tarihi: 26.02.20024