Son zamanlarda binlerce kişinin müzik arşivinde yer bulan bu ritimler, beyin dalgalarını etkileme özelliği bulunan ritimlerdir. 1839 yılında Heinrich Wilhelm Dove tarafından keşfedilmiştir. 1973 yılında Oster Audituar Beats in the Brain adlı, Scientific Americanda yayınlanan makalesinde, binaural beat ses dalgalarının EEG de kaydedilebildiğini göstermiştir.
“Binaural beat” (vuru) her iki kulağa bilinçli olarak farklı frekanslarda ses uygulanarak elde edilen fizyolojik yanıttır. Binaural frekanslar farklı hz’lerden oluşan iki ses tonunu sağ ve sol kulağa ayrı ayrı yönlendirerek beyni uyarma yöntemidir. Bu teknikle beyin dalgaları alfa, theta, beta, delta ve gama frekanslarına sürüklenmektedir.
Sigara kullanmayan 19 erkek 10 bayan 29 kişi ile yapılan çalışmada katılımcılar (18’i işçi 11’i öğrenci olan; 20 beyaz, 8 siyah ve bir Asyalı) 30 dakikalık görsel bir dikkat testine tabi tutuldular. Üç gün süren çalışmada katılımcılar 3 gruba ayrıldı. Deneklerin bir bölümüne delta ve teta dalgalarını uyaran, diğer bir grubuna beta dalgalarını uyaran binaural beatler verilirken son gruba alelade binaural beat içermeyen bantlar dinletilmiştir. Testler sırasında katılımcılar meditasyon, trans ve hipnoz halindekine yakın duygular yaşadıklarını belirtmişlerdir. Testler sonunda beta, teta veya delta dalgaları artacak biçimde uyarılan katılımcıların doğru seçeneği seçme yetisi artarken daha az yanlış seçenek işaretlemişler yani şaşkınlık ve kafa karışıklığı üçünde de azalmış fakat teta ve deltada daha bariz bir fayda sağlanmış ve net düşünebilme yetisinin daha çok arttığı belirlenmiştir.
Binaural uyarılardan tıpta henüz çok yaygın olmasa da insomnia ve stres tedavisinde yararlanılmaktadır. Benzer olarak otistik çocuklarda ve anksiyetede de sakinleştirici etkisi olduğu belirtilmektedir. Bu yöntem disleksia tedavisinde dikkat ve yoğunlaşmaya yardımcı olarak da kullanılmaktadır.
İnternette ruh hallerine göre sınıflandırılarak karşımza çıkan bu ritimler; Brain (yaratıcılık ve zeka arttırıcı) ,anestezi (güçlü ağrı kesici), Gate of Hades (ölüm hissi), LSD (güçlü açık göz halüsinasyonları) olarak yayınlanıyor. Bu yeni moda artık o kadar yaygın ki internette kıyafet satan sitelerde bile marka halinde görmek mümkün. Tıbben yararları bulunmasına rağmen gençler arasında “I-doser” olarak adlandırılan “Binaural Beat”lerin bilinçsiz kullanımı sonucu oluşabilecek olumsuz etkiler henüz bilinmemekte. Kişinin ruhsal durumuna bağlı olarak olumsuz etkiler meydana gelme ihtimali ise mümkün.
Bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize danışınız.
BEAT ÖNERİLERİ: