Bilim adamları, çölyak hastalığının teşhisinde kan testinin temelini oluşturabilecek biyobelirteçleri belirlediler.

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar Gluten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları Glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak hastalığının teşhisinde uygulanan tetkiklerin sonuçlanması uzun sürmektedir. Ancak hastalığın erken dönemde hızlıca tespiti, ,istenmeyen etkilerin ortaya çıkmasını engelleyecektir.

İmmusanT’ın Bilimsel Sorumlusu Dr. Robert P. Anderson, “Çölyak hastalığı olan hastaların glütene maruz kaldıktan hemen sonraki saatlerde yaşadıkları enflamatuar reaksiyonu tanımladık. “diyerek, bulguların aynı zamanda çölyak hastalığı olmayan (ancak benzer semptomları olan) insanları tespit etmeye yardımcı olan ve onları daha uygun tedavilere yönlendiren yöntemlere yol açabileceğini öne sürüyor. Çölyak hastalığı, Dünya Gastroenteroloji Örgütü’nden alınan rakamlara göre , Batı ülkelerindeki insanların yaklaşık % 1’ini etkileyen yaşam boyu süren bir durumdur .

Çölyak hastalığının belirtileri arasında şişkinlik, ishal , kusma, dışkıda çok fazla yağ bulunması (steatorre), demir eksikliğine bağlı anemi ve kilo kaybı sayılabilir . Çocuklarda, gelişme geriliğine sebep olabilir.

Anderson ve meslektaşlarının yapmış olduğu araştırmanın sonucunda, gereksiz yere diyet kısıtlamasına gerek kalmadan, kan testi ile çölyak hastalığının varlığı kesin olarak tespit edilebilecek.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen hekiminize danışınız.

Kaynak : https://www.medicalnewstoday.com/articles/326018.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=TR&utm_hcp=yes&utm_campaign=MNT%20Weekly%20News%202323-08-14&utm_term=MNT%20Weekly%20News

Yazar:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil

Güncellenme Tarihi: 26.02.20024

Translate »