Batı Nil Virüsü Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Bilmeniz Gerekenler;

Batı Nil Virüsü 2023’de, virüs Yunanistan’da 316 kişiyi enfekte etti ve 50 kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye’de de kendini gösteren “Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu” özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hayati risk taşıyor.

Batı Nil virüsü sivrisinek kaynaklı bir enfeksiyondur. Hastalık özellikle kaynağı kargalar olan rezervuarlardan “Culex” türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara, atlara ve diğer memelilere bulaşıyor. Sivrisinekler, virüsü taşıyan kuşu ısırınca enfekte olurlar. İnsanlar da bu enfekte sivrisinekler tarafından ısırıldıklarında virüsü alıyorlar. Bulaşma, sıcak bahar-yaz ve erken sonbahar aylarında gerçekleşebilmekte. Bunların dışında kan yoluyla, organ ve doku nakilleriyle, anneden bebeğe anne karnında ve emzirme sırasında söz konusu olabiliyor.

Batı Nil virüsünün belirgin belirti ve bulguları bulunmamakta. Bazı insanlarda birkaç gün sürebilen, hafif grip benzeri semptomlar, bulantı ve cilt döküntüleri gelişebiliyor. Hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı mevcut değil.

Ancak korunabilmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Özelikle hasta veya ölmekte olan kuşlara dikkat edilmesi gerekiyor. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde ve saatlerde dışarıda fazla zaman geçirilmemesi ve sivrisinek kovucu losyon, spreylerin kullanılması gerekiyor. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde bulunuyorsanız kol ve bacaklarınızı örtecek giysiler giymeniz uygulayabileceğiniz önlemlerden bazıları. Güney iklimlerinde yaşayan insanlar, bütün bir yıl boyunca enfeksiyona yakalanma riski ile karşı karşıya bulunuyor.

Semptomatik vakaların yaklaşık %90’ında Batı Nil Ateşi gelişirken, %10’unda sinir sistemi tutulumu ile giden Batı Nil Nöro-İnvazif Hastalığı (BNNI) gelişmektedir. BNNI’nın %65’i ensefalit, %30’u menenjit ve geri kalan %5-30’luk kesimi ise akut flask paralizi (AFP) ile seyreder. Yani toplam BNV ile enfekte kişilerin %1’den azında sinir sistemi tutulumu olacağı söylenebilir. Nörolojik hastalık ve ölüm yaşlı hastalarda daha sık görülmektedir.

BNV, Flavivirüsailesindeki diğer virüslerle %70 üzerinde sıklıkla antijenik yakınlık gösterir ve çapraz reaksiyon verebilir. Bu nedenle diğer virüslerden ayırım için plak redüksiyon nötralizasyon testi (PNRT) ve özellikle BNV spesifik RNA sekanslarının kullanıldığı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi spesifik testler kullanılır. Hastalığın viremi dönemi kısa olduğundan daha çok antikor tayini ile tanı konulmaktadır. BNV enfeksiyonunun bilinen bir tedavisi yoktur ve tedavide kullanımı önerilen spesifik bir antiviral bulunmamaktadır. Bu nedenle enfeksiyonun tedavisi öncelikle destek tedavisi şeklinde olmalıdır. Şiddetli vakalarda sıklıkla hastaneye yatışı gerektiren destek tedavisi, IV sıvı verilmesi, solunum desteği ve sekonderenfeksiyon gelişmesinin önlenmesi temel yapılacak uygulamalardır.

Kaynak: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/west-nile-virus-symptoms-treatment_uk_5d09fa8ae4b0e560b70bc78d?utm_hp_ref=uk-lifestyle&ncid=newsletter-ukuklifestyle061919&utm_campaign=newsletter-uklifestyle061919&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9tYWlsLmdvb2dsZS5jb20vbWFpbC91LzAv&guce_referrer_sig=AQAAAGBtLIgmovavKHJINDf7S3WJQDXMqB_eK8GXj00x4wCxOaSEAKjDqFfFTob79VtV2EvpCnbE85ok8IgUISd4mOMYE-lYH98sv3MorfYjsJrep4G1-7My34wL726o61tBFA_Xt6tCEJ53xENbgAhcobEsZL37GNpmji4VxUiUgzCx

https://nevsehirism.saglik.gov.tr/TR,99984/bati-nil-virusu-enfeksiyon-bilgi-notu.html

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize danışınız.

Translate »