Beyaz kedilerin sağır olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz?
Yeşil gözlü beyaz kedilerin% 20’si sağır, mavi gözlü beyaz kedilerin% 40’ı sağır, mavi gözlü beyaz kedilerin yaklaşık% 75’i sağırdır. Beyaz köpeklerde de bu durum yaygın olarak görülmekte.
Peki saç veya göz renginin işitme kaybı ile ne ilgisi var? Saçlarda, ten ve göz rengi arasında böyle bir bağlantı insanlarda da olabilir mi ? Tıp literatürüne baktığımızda, kesinlikle öyle görünüyor.
Bilim adamları Waardenburg sendromundan yola çıkarak bir araştırma yapıyorlar. (Waardenburg Sendromu (WS) hem klinik hem de genetik olarak oldukça degişken özellikleriyle ortaya çıkan işitselpigmenter sendromlardan biridir. Otozomal dominant geçişlidir. Hastalığın temel bulguları işitme kaybı, dystopia canthorum (göz pınarlarının dışa kayması), her iki göz arasında renk farkı olması (bir benzetme ile Van kedisinde olduğu gibi), saç, cilt ve retinada pigmentasyon bozukluklarıdır.Klinik olarak Waardenburg sendromunun dört variantı olduğu bilinmektedir. )
Araştırma sonuçları ise, işitme sorunlarına yol açabilecek mesleklerde çalışan bireylerden siyahi olanların, beyaz ve daha soluk cilti olan bireylere göre %50 daha az işitme sorunları yaşadığı yönünde. Genel popülasyondaki işitme kaybı bulunan 130 hastanın incelendiği 2001 tarihli bir çalışmada işitme kaybı bulunan bireylerin %73 açık renkli , %27 sinin ise koyu renkli gözlere sahip olduğu ortaya kondu.
Silah seslerine maruz kalan askeri personelin 2012’de yaptığı bir araştırmaya göre , sarı veya açık kahverengi saçlı askerler, koyu saçlı diğer savaşçılara kıyasla işitme kaybına karşı daha savunmasızdı.
Melanin, cildimizin, saçlarımızın ve gözlerimizin renginden sorumlu olan pigmenttir ve melanosit adı verilen özel hücrelerde üretilir. Tipik olarak, melanositler vücutta eşit olarak dağılır, ancak bazı benzersiz koşullar (Waardenburg gibi) cildin belirli bölgelerinin veya gözlerinin anormal derecede düşük bir melanosit seviyesine sahip olmasına neden olabilir ve bu bölgeler arasında renk farkı yaratabilir.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.
Kaynak: https://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=33852
Yazar:
Psikiyatri Uzmanı Dr. Sedat İrgil
Güncellenme Tarihi: 26.02.20024